Autor |
RE: dekalog poety wg Jacka Sojana |
aleksanderulissestor
Użytkownik
Miejscowość: natura
Data rejestracji: 23.01.12 |
Dodane dnia 02.02.2022 17:27 |
|
|
-:))
nie przekonuje mnie to
bardzo łatwo zbić twoje argumenty
stan dzisiejszej poezji mówi zupełnie co innego
pozdrawiam -:))
autor |
|
Autor |
Edyta Sorensen
Użytkownik
Miejscowość: Warszawa/Kopenhaga
Data rejestracji: 24.07.11 |
Dodane dnia 02.02.2022 16:22 |
|
|
Zgadzam się z Anielą, dorzucę rozkład jazdy PKP:) |
|
Autor |
Kazimiera Szczykutowicz
Użytkownik
Miejscowość: Kielce
Data rejestracji: 06.04.14 |
Dodane dnia 02.02.2022 12:38 |
|
|
silva
- czy to neologizm nigdzie nie ujęty? - "Wierszomancja" |
|
Autor |
Kazimiera Szczykutowicz
Użytkownik
Miejscowość: Kielce
Data rejestracji: 06.04.14 |
Dodane dnia 02.02.2022 12:32 |
|
|
jest nad czym podumać
i jest co poczytać
i roztrząsać wątki
o wszech wierszokletach |
|
Autor |
silva
Użytkownik
Miejscowość: Ostrołęka
Data rejestracji: 20.09.13 |
Dodane dnia 02.02.2022 08:53 |
|
|
Jest nad czym pomyśleć, widzę tu (bez)cenne uwagi Koleżanek i Kolegów. Ja stale poszukuję i staram się doskonalić warsztat, ale przypomniałam sobie, że kilka lat temu wspólnie tworzyliśmy na tym portalu coś na temat poezji i nie mam na myśli nieustającego wątku Co to jest poezja?. To tekst Wierszomancja, widzę dzisiaj jego mankamenty, ale piękne jest to, że Moderator 4 nanosił poprawki po tym, jak kolejni Użytkownicy coś nowego sugerowali. Czy do Wierszomancji wrócę? Nie wiem, choć stosuję ją w życiu do tekstów, które czytam... Pozdrawiam i wszystkiego najweselszego. |
|
Autor |
RE: Poezja |
Alfred
Użytkownik
Miejscowość: Nysa
Data rejestracji: 06.11.14 |
Dodane dnia 01.02.2022 19:58 |
|
|
pewna dama dość już miała
nagiego monarchy ciała
i pochlebców
plecoklepców
nagą prawdę pokazała |
|
Autor |
abirecka
Użytkownik
Miejscowość: Wieliczka
Data rejestracji: 01.06.11 |
Dodane dnia 01.02.2022 17:18 |
|
|
adaszewski napisał/a:
Poezja to ciężka robota, i najlepiej się nią odpoczywa po pracach mniej uciążliwych.
... zwłaszcza po łupaniu krzemienia pasiastego w Krzemionkach Opatowskich :p
"Na początku było Słowo, a słowo było u Boga i Bogiem było Słowo..." (Prolog Ewangelii wg św. Jana) |
|
Autor |
adaszewski
Użytkownik
Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 03.11.10 |
Dodane dnia 01.02.2022 11:36 |
|
|
Poezja to ciężka robota, i najlepiej się nią odpoczywa po pracach mniej uciążliwych.
adaszewski |
|
Autor |
abirecka
Użytkownik
Miejscowość: Wieliczka
Data rejestracji: 01.06.11 |
Dodane dnia 01.02.2022 08:56 |
|
|
Nie do mnie oraz nie dla mnie ta (prze)mowa ;-) Ja nie po(ł)etka :-D Poczytać jednak sobie poczytałam, jak rozkład jazdy MPK ;-)
"Na początku było Słowo, a słowo było u Boga i Bogiem było Słowo..." (Prolog Ewangelii wg św. Jana) |
|
Autor |
dekalog poety wg Jacka Sojana |
jaceksojan
Użytkownik
Miejscowość: Kraków
Data rejestracji: 04.06.07 |
Dodane dnia 31.01.2022 23:32 |
|
|
1. Poezja nie jest religią; nie twórz dogmatów ani na temat rzeczywistości ani na temat poetyki.
2. Poezja może być środkiem na uporządkowanie myśli - zatem chaos może być twórczy; znaczy to, że brak logiki nie wyklucza poezji.
3. Poezja może być ćwiczeniem i sprawdzianem własnej wyobraźni, zarówno w pisaniu jak i w czytaniu, ale nie przekraczaj granic zdrowego rozsądku, bo zaprowadzisz innych i siebie w krainę utopii, skąd nie ma powrotu do świata żywych.
4. Nie pisz intencjami - wiersze pisz słowami, ale znaczy to również, by nie tworzyć pustych form - te wypełniaj sobą, swoim życiem.
5. Nie cierp tak donośnie bo to żenujące, nie zapominaj o zabawie - gry i zabawy słowem uczą dystansu do siebie i świata.
6. Wolno ci się jąkać, bylebyś mówił własnymi słowami.
7. Nie przemawiaj wierszem - rozmawiaj, dyskutuj wierszem - nie pouczaj; ci co twierdzą że wiedzą - dawno przestali myśleć.
8. Nie ufaj własnym uczuciom - koń który ponosi, potrzebuje cugli; tym jest w wierszu kompozycja, świadomość celu.
9. Nie bądź echem cudzych przekonań co do sposobu mówienia; zaskakuj sam siebie; nie przyzwyczajaj się do własnego sposobu patrzenia na świat; nie powtarzaj się.
10. Potraktuj pisanie wiersza jako pracę z własnego wyboru; czerp z tej pracy radość i dziel się nią z innymi a czytanie tego co napisałeś będzie czystą rozkoszą.
"Płynie przez ciebie strumień piękności, ale ty nie jesteś pięknością. Biada ci, biada."
Zygmunt Krasiński |
|