Autor |
RE: Czy ten portal "umarł"? |
Zbyszek63
Użytkownik
Miejscowość: Lublin
Data rejestracji: 08.05.07 |
Dodane dnia 15.10.2025 05:00 |
|
|
RokGemino napisał/a:
mogę jedynie domniemywać. cześć userów się postarzała i dała se spokój z pisaniem, lub sporadycznie to czyni. wybrała inny portal według nich bardziej elegancki ogólnie
To ciekawe. Ja mam wgląd w działalność płaszczyzn, stron, portali o tematyce społeczno-politycznej oraz dietetycznej. O dziwo w obu tych przestrzeniach występuje podobny uwiąd jak na tym portalu poetyckim. Gdy dawniej czytań tekstu było 1 000, to teraz jak jest 100 to już sukces. Gdy dawniej komentarzy było 70, to teraz 7 to już sukces, gdy dawniej publikacji było 20, to teraz są 2. I to niezależnie od tematu.
Może to jest tak, że ludzie się zmienili, bo piszesz...:
ludziom tym młodszym raczej nie po drodze z twórczością.
Może starsi też się zmienili, wszyscy się zmienili. Jak? Może w ten własnie sposób, że im te dawne formy komunikacji i wyrażania siebie nie odpowiadają. A co im odpowiada? Ja bym zaryzykował tiktok, instagram, twitter-x, youTube. To znaczy głównie platformy ROZPRASZAJĄCE UWAGĘ, czyli dostarczające ROZRYWKI umysłu, co jest przyjemne.
Może to tam siedzą. Siedzą i patrzą, siedzą i słuchają i nie stać już ich, na twórczość, myślenie, własną aktywność, bo są zmęczeni tym KONSUMOWANIEM ciągle zmiennego strumienia nowości, z których każda nie może trwać dłużej niż parę sekund (no może przesadzam)
Ale to by była jakaś też globalna zmiana w ludziach. Coś jak "Potwór pana Cogito", coś jak wyznanie Galadrieli we "Władcy pierścieni". https://blog.zbyszeks.pl/4762/proza-poezja-i-wspolczesnosc/
Edytowane przez Zbyszek63 dnia 16.10.2025 05:25 |
|
Autor |
RokGemino
Użytkownik
Data rejestracji: 20.07.11 |
Dodane dnia 14.10.2025 12:44 |
|
|
Zbyszek63
mogę jedynie domniemywać. cześć userów się postarzała i dała se spokój z pisaniem, lub sporadycznie to czyni. inna część poszła na swoje czyli wydała coś tam papierowo, wybrała inny portal według nich bardziej elegancki. trochę winy też po stronie administracji, zbyt rygorystyczne trzymanie dyscypliny, niejednokrotnie banowanie z błahych powodów. a ogólnie ludziom tym młodszym raczej nie po drodze z twórczością. (chociaż spora grupa średniowieczniaków ima się pisania poezji i innszych form)
co do wsypowych. są portale i to nie mało, gdzie userzy sypią jeden tekst za drugim przeważnie se chwalą. poniekąd przypomina to wsypywanie pierza do wsypy. stąd taka name mnie naszła. |
|
Autor |
Zbyszek63
Użytkownik
Dodane dnia 14.10.2025 07:56 |
|
|
RokGemino napisał/a:
ten dogorywa i kilka innych. te "wsypowe" póki co mają się nieźle.
Jeśli ten i kilka innych "dogorywa", to... DLACZEGO? |
|
Autor |
Zbyszek63
Użytkownik
Dodane dnia 14.10.2025 07:54 |
|
|
@RokGemino: Co to znaczy "wysypowe"? |
|
Autor |
RokGemino
Użytkownik
Dodane dnia 13.10.2025 17:19 |
|
|
ten dogorywa i kilka innych. te "wsypowe" póki co mają się nieźle. |
|
Autor |
RokGemino
Użytkownik
Dodane dnia 13.10.2025 17:18 |
|
|
ten dogorywa i kilka innych. te "wsypowe" póki co mają się nieźle. |
|
Autor |
Czy ten portal "umarł"? |
Zbyszek63
Użytkownik
Dodane dnia 13.10.2025 10:06 |
|
|
Dawniej stale pojawiały się wiersze. Teraz jeden wisi kilka dni.
Co się dzieje? |
|